Bakgrundsljud och nyttan av dem

 

Förra veckan blev jag sjukskriven, pga en fysisk åkomma som läkarna inte har lyckats lista ut vad den beror på, men som började påverka mitt arbete och hur bra jag utför det.

Som ni kanske minns blev jag sjuk under min semester och fick stanna hemma en stor del av tiden, så länge att jag fick lappsjuka av att vara ensam så länge. Så när läkaren sa att hon ville sjukskriva mig så var jag av förklarliga skäl inte med på noterna. En vecka senare insåg jag att jag hade fått svårt att utföra mitt jobb då symptomen förvärrades vart eftersom och jag gick med på att sjukskrivas.

Jag fick förslaget att resa bort, åka hem till min familj, göra något kul så att jag håller mig positiv och orkar stå ut med att gå hemma. Nu är jag inte gjord utav pengar så fast det lockade att resa bort insåg jag att jag istället skulle få spendera min tid hemma med katterna som sällskap. Men hur undviker jag att börja klättra på väggarna av tristess och understimulans? Första veckan visste jag inte skulle bli några problem men sen vecka två och tre så borde mitt humör med största sannorlikhet dala långt ned i underjorden och nivån på min frustration kommer vara uppe i taket. Jag visste att jag inte heller har råd att hänga nere på Espresso House i hamnen varje dag för att slippa tystnaden hemma, så nu gällde det att hitta aktiviteter som kunde hålla mig sysselsatt i 3 veckor.

 

bar-cafe-business-cafe-2788792 (1).jpg

 

Jag bestämde mig för att första veckan koncentrera mig på att träna och släktforska, och sen vecka två och tre byta ut släktforskningen mot något annat. Första veckan förflöt utan problem. Men jag har inte kommit på vad jag ska göra istället nu vecka 2 så istället försöker jag göra några av de saker jag inte hinner med vanligtvis. Därför började jag dagen idag med att läsa några av de bloggar jag följer. Jag följer inte jättemånga bloggar… för jag hinner inte läsa dem alla ändå… utan följer istället några från olika ämnen som intresserar mig: Släktforskning, kreativt skrivande, personlig utveckling, ADHD t ex.

I en av dem fann jag en lång men intressant lista på olika tips på program och länkar till användbara sidor för oss som skriver och är aspirerande författare. Jag har skrivit ända sedan jag fick min första dagbok när jag var 7-8 år och har därigenom hunnit läsa en hel del råd och tips på hur man skriver oförglömliga karaktärer och hur man gör för att komma igenom writers block, men ibland snubblar man över något nytt som skulle kunna hjälpa en så att man faktiskt slutför sitt manuskript för en roman. Så därför skummade jag nu igenom länkarna i jakten på något användbart. Bland alla länkar hittade jag faktiskt två stycken som jag genast insåg skulle kunna hjälpa mig nu när jag är hemma.

Det är länkar till hemsidor med bakgrundsljud. Ni vet ljudet av vågor som slår mot en stenig strand, vindens sus i trädkronorna, sorlet från besökare på ett kafé. Mig veterligen är det inte många som känner till att det finns massvis med appar för sånt här. Och de erbjuder ofta en väldigt bra distraktion om man är i behov av detta. De flesta av dem innehåller dock endast ljud från naturen eller ljudet från mässande munkar.  Eller bara vitt brus. Jag använde själv en sån app varje natt under 2 år för att kunna sova efter min separation. Efter att jag slutade använda den appen så sover jag som en stock om nätterna och somnar nästan alltid inom en kvart efter att jag har lagt mig. Jag skulle vilja säga att den appen botade alla sömnproblem jag dragits med hela mitt liv. (Nu kan jag istället sova hur mycket som helst, vilket dock känns som ett angenämt problem i det stora hela). 

Därför vet jag att det fungerar med bakgrundsljud och om man väljer rätt bakgrundsljud så kan det ha en mycket positiv effekt på en. Bakgrundsljud från en lunchrestaurang eller ett kafé har jag dock inte lyssnat till tidigare, så det lät spännande och jag tänkte att   kanske kunde detta vara precis vad jag behöver som distraktion nu när jag inte har så mycket annat val än att vara hemma. När jag ibland har svårt att koncentrera mig på mitt skrivande och tystnaden här hemma är så påtaglig att den stör mitt skrivande, så sätter jag mig oftast på Espresso House ett par timmar och tittar på folk och lyssnar till andras konversationer medan jag skriver. Det fungerar inte jämt eftersom jag tyvärr blir för absorberad utav de andra kafé-besökarna och vad de gör, och tappar koncentrationen. Men ibland är det vad jag precis behöver för att kunna skriva. Så jag tänkte: ”Varför inte?” 

När jag nu slog på ljudfilen för bakgrundsljudet från ett kafé så flyter känslan av att ha en ledig lördag, över mig. Ljuden är välbekanta, det ligger lite förväntan och glädje i luften. Rösterna och det lågmälda slamret från porslin får in min hjärna på ett positivt spår redan från början. Jag klickar vidare på ljudfilen med ljud från en lunchrestaurang.  Samma behagliga avslappnade men förväntansfulla helgkänsla lägger sig runt mig som  en mjuk kokong.  (Min katt Malva ser dock inte imponerad ut, hennes blick säger mig att jag borde kasta ut de högljudda och mycket störiga människorna som stör hennes morgonlur. Jaja, man kan inte imponera på alla. 😄)

Även om nu inte Malva gillade bakgrundsljudet så inser jag genast vilken nytta man kan ha av dessa ljudfiler. Jag kan använda mig av detta när jag skriver, ha som bakgrundsljud dagar när humöret inte är på topp, spela upp i bakgrunden inne hos mina två stödkatter när jag är på jobbet så att de får en känasla av att vara bland människor istället för i ett tyst rum, eller bara spela upp ljudet när jag behöver distraktionen, som nu när jag är sjukskriven.

Och jag tänker att det kanske är fler än jag som skulle kunna ha nytta utav dessa länkar så jag postar dem här nedanför så att ni själva kan utforska de olika ljuden. Förutom dessa två hemsidor så hittade jag ytterligare en intressant där bakgrundsljuden är indelade i olika kategorier och intressant nog så hade man tagit med en kategori för personer med ADHD och som behöver bakgrundsljud som studiestöd.  Någon har verkligen tänkt till här, så jag uppmanar er att kolla in hemsidorna och kanske hittar du just det ljud som kickar igång just din hjärna när du behöver det som mest! 

Länktips:

https://coffitivity.com/

http://rainycafe.com/

https://mynoise.net/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s